Barion Pixel

A diákmunka előnyei és az elérhető opciók

2022.04.25.

A diákélet másik oldala.
A diákmunka értelemszerűen a tanulók és hallgatók számára kínál alternatívát a pénzkeresetre. Számos különböző cég alkalmas előszeretettel diákokat, hiszen ez számukra is kedvező feltételeket teremt. A tanuló ifjúság számára pedig jó lehetőséget a tapasztalatszerzésre. Többek között…

Könnyen lehet, hogy a diákok ezzel többségében vitatkoznának, ám tény, hogy a diákévek életünk legszebb és leggondtalanabb időszakát jelentik. Legyen szó akár középiskolai tanulókról, akár a felsőoktatás hallgatóiról, más-más módon, de meghatározó évek ezek mindenki számára. Lényegében a felkészülés a felnőtt életre, a leendő szakmák és hivatások elsajátításának ideje. Egy időszak mely a tanulás mellett tele van élményekkel, szabadsággal és életünk későbbi szakaszában is emlékek százainak táptalaját jelentik majd, melyekre jó lesz visszagondolni. Az életre való felkészülést azonban akár ettől tudatosabban is elkezdhetjük, mégpedig a diákmunka intézményén keresztül.

Igaz, ami igaz, valószínűleg keveseknek fűlik a foga ahhoz, hogy a tanulmányai mellett még munkát is végezzen. Ez a középiskolások számára eleve bonyolultabb, hiszen jóval kötöttebb tanrendhez kell alkalmazkodniuk, az iskolán kívüli tevékenységekről nem is beszélve. De természetesen a számukra is kínálnak lehetőséget a diákmunka keretei. Az egyetemi és főiskolai hallgatók már jóval rugalmasabbak, hiszen az előadásaik időpontjai sem annyira kötöttek, könnyebben alakíthatják saját órarendjüket és több szabadidejük juthat a munkavégzésre is. A diákmunkák számukra is jó opciót jelenthetnek, ha tapasztalatot és persze némi pénzt gyűjtenének a diákévek befejezése előtt.

Flexibilitás és önálló kereset

Beláthatjuk, hogy a diákmunka meglehetősen komoly elhatározást igényel. A fiatalok számára a szabadidő egyet jelent a kapcsolatok építésével, a barátokkal töltött idővel, a szórakozással és a gondtalan örömökkel. Ha ezek mellett a munkavégzésre is koncentrálni kell, már jóval árnyaltabbnak tűnik a diákévek felszabadultsága. Ugyanakkor a diákmunkák számos előnyt tartogatnak és lényegük éppen abban rejlik, hogy a tanulók számára is kellően rugalmas, mégis kifizetődő megoldást kínáljanak, ha szeretnének idő előtt tapasztalatot szerezni a munka világában. A diákmunka nem kötelesség, hanem opció, mellyel érdemes lehet élni.

A diákmunkák esetén sok esetben mi határozhatjuk meg, hogy mennyit szeretnénk dolgozni. Mivel a legtöbb ilyen jellegű munka beosztás alapján történik, mi pedig órabért kapunk, gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hogy mennyi időt fordítunk munkára. És persze ezzel együtt az is, hogy mennyi pénzt szeretnénk látni erőfeszítéseinkért cserébe. Bár a diákélet még nem az anyagi függetlenségről szól, az önállóan megszerzett kereslet már ilyenkor is egy jóleső pluszt jelent. Az így megszerzett pénzt fordíthatjuk tanulmányaink finanszírozására, de akár kikapcsolódásra, szórakozásra is. Hiszen túlzás lenne azt állítani, hogy a diákmunkát végzők nem jutnak elég szabadidőhöz ahhoz, hogy feléljék a megkeresett pénzt.

A tapasztalati tőke szerepe

A diákmunkák palettája rendkívül sokszínű, a fizikai munkáktól a komolyabb szellemi munkákig mindent megtalálhatunk. A pénzkereseti lehetőség mellett pedig érdemes megemlíteni azt a tapasztalati tőkét is, melyet a diákmunka végzése során szerzünk. Talán elsőre furcsának tűnik, de a diákmunkával töltött idő is jól jöhet későbbi referenciaként, ha a munkaerőpiacra kikerülve szeretnénk állandó állást találni magunknak. A diákmunka jól tükrözheti a leendő munkáltatónk felé szorgalmunkat, elhivatottságunkat és adott esetben akár konkrét tapasztalatainkat is hasznosíthatjuk a megpályázott munkakörben.

Leginkább egyetemi hallgatók körében lehet jól járható út az, ha olyan profilú cégnél próbálnak meg elhelyezkedni diákként vagy gyakornokként, mely egybevág tanulmányaikkal. Ez az együttállás a későbbiekben egészen erős pozícióba helyezhet minket a munkaerőpiacon. Ha pedig megtetszik a végzett munka és némi szerencsénk is van, könnyen lehet, hogy a diákévek után az adott cég állandó jelleggel is alkalmaz minket. A diákmunka esetén tehát érdemes nem csupán a jelenre, hanem a jövőbeli tervekre is koncentrálni. A lehetőség adott, éljünk vele bátran.

Promóció

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés