Barion Pixel

3 tipp az ideális gyermekkönyvtárhoz

2021.12.10.

Szeretné rávenni a gyerekeit az olvasásra, de úgy tűnik, nem megy? Talán a hiba a megfelelő irodalom kiválasztásában van. A gyerekkorodban szeretett könyvek talán már nem szórakoztatják a mai gyerekeket, még akkor sem, ha ez számunkra érthetetlennek tűnik. Az idők változnak, és így bizony a gyermekirodalom is. Vajon mely könyvekkel tudunk sikert aratni? Tudja meg velünk!

Hogyan lehet a gyerekeket könnyebben rávenni az olvasásra?

Mindenekelőtt fel kell kelteni a gyermek kíváncsiságát. Nem kényszeríthetjük őket az olvasásra. Ehelyett próbáljuk meg elmagyarázni, hogy az olvasás miért lehet szórakoztató - még szórakoztatóbb, mint a filmek vagy a telefonon játszott játékok. Végülis használhatunk filmeket és játékokat is - sokuk alapja egy könyv. Magyarázzuk el, hogy a könyvben több érdekes tényt és sokkal részletesebb történetet találhatnak a gyermekek így még közelebb kerülhetnek kedvenc hősökhöz.

Természetesen mindig az a legjobb, ha a szülők példát mutatnak. Egy olyan háztartásban, ahol a szülők maguk is olvasnak, a gyerekek is sokkal nagyobb valószínűséggel olvasnak könyveket. Ha pedig a gyerekek kedvenc könyvét is felolvassuk és elbeszélgetünk velük róla így még nagyobb lesz az esélye a sikernek.

Tehát milyen könyveket szeretnek valószínűleg a gyermekei? A gyerekszoba szekrények nem nélkülözhetik ezeket a gyermekkönyveket.

A Harry Potter könyvsorozat

Harry Pottert valószínűleg nem kell bemutatni. A kilencvenes évek végén, amikor szóbeszéd volt hogy a gyerekek már egyáltalán nem olvasnak könyveket, Rowling írónőnek sikerült elérnie, hogy a gyerekek világszerte szó szerint kötődjenek könyveihez a szemüveges főhőséhez és annak barátaihoz. 

Ami egyedülálló volt, hogy Harry Potter fokozatosan együtt öregedett az olvasókkal. A szigorúan gyermekkönyvekből fokozatosan az akkor már felnövő közönség számára is alkalmas irodalommá vált. A varázslóvilág fantasy története megismételte sikerét a játék- és filmvilágban. Húsz évvel később még mindig leköti a fiatal és a tizenéves olvasók figyelmét. Gyermekei 11 éves korukban kaphatják meg az első kötetet, a Harry Potter és a bölcsek kövét a gyermekkönyvtárukba, és ezt követően minden évben kaphatnak egyet a hét kötetből.

Az Asterix és Obelix sorozat

Az eredeti francia képregénysorozat ma is elérhető egy menő bármely könyvgyűjteményben. Asterixet és Obelixet a mai napig minden gyerek ismeri, köszönhetően a vicces és sikeres filmeknek. Ráadásul a képregényes forma talán elfogadhatóbb a fiatal és kezdő olvasók számára. Az Asterix így még mindig remek választás a gyerekeknek.

Astrid Lindgren: Kalle gyanúsítottak

Egy ma már klasszikusnak számító gyermekkönyvíró könyve, amely kétségkívül a mai közönségnek is tetszeni fog. A detektívregénynek nagyon lebilincselő a története, ráadásul a könyv remekül fejleszti a gyerekek fantáziáját. Ezen felül ha Ön is olvasta a könyvet gyermekkorában, bőven lesz miről beszélgetnie a gyermekeivel.

Szponzorált cikk
Fotó: pixabay.com

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés