Barion Pixel

Mit illik felvenni az iskolai eseményekre?

2024.05.08.

Az iskolai események megkövetelik a különleges öltözetet, az ilyen alkalmakra a legtöbb esetben nem lehet hétköznapi ruházatban érkezni. Lássuk, melyik eseményre mit érdemes felvenni!

Általánosan az iskolai események öltözetéről

Bár számos különböző iskolai esemény létezik, általános szabály az, hogy minden esetben érdemes figyelembe venni az iskolai szabályzatot és az adott esemény jellegét. Az előírások és az elvárások változhatnak az egyes iskolák között, legyen az elegáns vagy éppen sportos rendezvény.

Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg az osztályfőnöködet, a tanárodat vagy a szervezőket az eseményhez illő ruházattal kapcsolatban. Így biztosan az adott alkalomnak megfelelő lesz majd a választott öltözék és nem kell aggódnod, hogy miként festesz majd a többiekhez képest. A legtöbb iskolában eleve megmondják, miben kell menned, a leggyakoribb öltözet a fekete nadrág/szoknya, fehér ing/blúz, vagy az iskola egyenruhája, ha van ilyen.

Iskolai előadások, konferenciák

Ha valamilyen iskolai előadáson vagy valamilyen diákkonferencián veszel részt, akkor alapvetően kétféle dolgot érdemes figyelembe venned.

  1. Milyen jellegű maga az esemény, vagyis szükség van esetleg egy elegáns ingre, zakóra, esetleg blúzra vagy éppen elég egy könnyű nadrág, szoknya, galléros póló, pulóver vagy kardigán.
  2. A másik fontos dolog a kényelem, hiszen ezeken az eseményeken jellemzően egy helyben kell ülni, de fejben ott kell lenni. Odafigyelni pedig csak akkor lehet maradéktalanul, ha a ruházat amit viselsz, kényelmes. Nem szűk, nem szorít, nem szúr és semmilyen kellemetlenséget nem okoz.

A szín leggyakrabban fekete, sötétkék vagy szürke, de egyéb sötét színek is elfogadhatók. A cipő esetén pedig általános szabály, hogy a színe passzoljon az öltözék domináns árnyalatához, vagyis fekete nadrághoz és zakóhoz/blézerhez például fekete cipő illik.

Iskolai ünnepségek, díjátadók

Az ilyen típusú eseményekre általában elegáns öltözet illik. A fiúk számára ez sötét szövetnadrág, világos ing, vagy akár öltöny. A színek lehetnek ebben az esetben is klasszikusak, mint a fekete, sötétkék vagy szürke, míg az ing fehér vagy világos árnyalatú. Az ünnepélyes megjelenés érdekében hordhatsz nyakkendőt, válassz olyat, ami passzol az öltönyhöz és az inghez is. Mindezekhez általában fekete vagy barna színű cipő és öv a legjobb választás.

A lányok felvehetnek egy elegáns kosztümöt, ami egy szép blúzzal, megfelelő cipővel és kiegészítőkkel kombinálva tökéletes választás lehet. Viselhetsz ékszert, de csak kevés, visszafogott, ízléses darabot válassz!

Ballagás, évzáró

A ballagási ünnepség talán a legfontosabb esemény egy diák életében. Ennek a hagyománynak már több mint 150 éves múltja van, ezért fontos, hogy a megfelelő öltözetben jelenj meg, hogy megtiszteld saját magadat és társaidat is.

A ballagó diákok számára az esetek többségében meghatározzák, milyen legyen a ballagó ruha, ezt vagy az iskola, vagy az osztály dönti el közösen. Ugyanakkor nem mindenhol van konkrétan meghatározott dress code. Ha az intézmény vagy az osztály nem dönt máshogy, akkor viszonylag nagy szabadsága van mindenkinek a ruhája kiválasztásában. Ami biztos, hogy a harsány színek minden esetben kerülendők, inkább törekedj a visszafogottságra. A fekete és a fehér mindig tökéletes választás. Emellett még aktuális lehet a sötétkék, khaki, bézs vagy szürke ruházat is, lányoknál megjelenhetnek a nyári pasztellszínek. Fontos, hogy a legújabb magas sarkú cipődet nem biztos, hogy ezen a napon kell tesztelni, mert ha feltöri a lábad, akkor nagyon hosszú napnak nézel elébe!

A ballagáson részt vevő, alsóbb osztályokba járó diákok számára az úgynevezett semi-formal/formal megjelenés a javasolt. Ez nem túl sok és nem is túl kevés, pont tökéletes egy ilyen alkalomra. A megjelenéshez fiúknak hozzátartozik az öltöny, nyakkendő és a zakó, lányoknál kosztüm, egyberuha, vagy szoknya és blúz a legáltalánosabb.

Nem szabad elfelejteni, hogy a ballagás általában egész napos program, így érdemes kényelmesebb szettet választani. Az árnyalatok kapcsán a szabály ugyanaz, mint a ballagók esetében.

Az évzáró ünnepségek esetében hasonló szabályok érvényesek, mint a fentiek esetében, a kényelmes de csinos, alkalomhoz megfelelő ruházat megadja a kellő tiszteletet az intézmény, az ott dolgozók és a többi tanuló számára.

Sportesemények

Sporteseményen értelemszerűen a sportruházat a legjobb választás. Ez lehet a sima tesicuccod, vagy – ha van – a sportegyesületed egyenruhája, de ha ezek nem kötelezők, akkor öltözhetsz olyanba is, amiben jobban érzed magad.

A fiúk számára egy sportos nadrág és póló tökéletes lehet, a legjobb, ha olyan anyagból készül, ami légáteresztő és könnyen szárad. Viselhetsz baseballsapkát vagy egyéb fejfedőt a napfény elleni védelemre. Jöhetnek a kedvenc mezek is, főleg, ha az adott sporthoz kapcsolódnak.

A lányoknak edzőnadrág, leggings a legkényelmesebb, amely lehetővé teszi a mozgást. Mindez komfortos top vagy póló egészítheti ki. Ha szeretnéd, viselhetsz fejpántot vagy legalább egy hajgumit, hogy ne lógjon a szemedbe a hajad.

A lábbeli kapcsán mindkét nem számára a sportcipő vagy edzőcipő, amely kényelmet és támogatást nyújt a lábnak a mozgáshoz és a futáshoz.

Tanórán kívüli kirándulások, túrák

Ha egy kellemes kirándulás a program az osztállyal, akkor az évszaktól függően kényelmes és réteges ruházatot ajánlott választani, ami alkalmas a kültéri tevékenységekre. Fontos, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően öltözz, és ne felejts el esőkabátot magaddal vinni, illetve a napvédelemről gondoskodni, ha szükséges. Mindig érdemes előre tájékozódni az időjárásról és az adott túra vagy kirándulás jellegéről, hogy megfelelően felkészülj az eseményre!

A legáltalánosabb a túranadrág, vagy melegítőnadrág, esetleg egy lazább farmer, ami nem akadályoz a szabad mozgásban. Bár nyáron csábító a rövidnadrág, mégis érdemes túrázáshoz hosszút venni, ami jobban véd a szúrós növények, bogarak, kullancsok ellen. A lábadra túracipő kerüljön, ami jól tartja a lábat. Ez lehet hosszabb szárú is, ami segít megakadályozni, hogy kimenjen a bokád.

Felsőnek a szellős, laza, gyorsan száradó póló a legjobb, kifejezetten ajánlott a technikai ruházat. Ez lehet hosszú- vagy rövidujjú, de az ujjatlan verziókat érdemes kerülni, mert könnyen leégsz vagy kidörzsöli a válladat a hátizsák pántja.

Szalagavató bál

A szalagavató bál egy különleges és ünnepélyes esemény az iskolai életben, és általában formális öltözéket igényel. Itt – a ballagáshoz hasonlóan – legtöbbször az iskola vagy az osztály dönt az egyenruháról, de ha nincs ilyen, akkor érdemes megtisztelni az eseményt.

A fiúknak az elegáns, jól szabott öltönytől általában nem kell eltérni, ez lehet fekete, sötétkék, szürke vagy más sötét színű. Mindehhez a fehér ing klasszikus, de más árnyalatok is megfelelhetnek. Vegyél olyan nyakkendőt az öltönyhöz, ami passzol a zakó, a nadrág és az ing színéhez, ez is lehet egyszínű vagy mintás. Egészítsd ezt ki elegáns cipővel és övvel, amelyek szintén harmonizálnak az öltözék többi részével.

A lányok számára a kosztüm vagy az estélyi ruha lehet telitalálat. Dobd fel az outfitedet kiegészítőkkel, mint például egy elegáns táskával, ékszerekkel és magassarkú cipővel. Ügyelj arra, hogy az ékszerek és a táska stílusa passzoljon az estélyi ruhádhoz. Fontos, hogy az öltözéked tükrözze az esemény ünnepélyességét és eleganciáját.

Számos olyan iskolai rendezvény adódik egy tanévben, amelyre érdemes tudatosan ruházatot választani, legyen az sportos vagy éppen elegáns. Ha nem szeretnél bizonytalankodni a szekrény előtt állva, akkor érdemes alapból a gardróbban tartani néhány elegáns inget és blúzt, egy megfelelően illeszkedő zakót, kosztümöt, néhány csinos és sportos lábbelit és különböző kiegészítőket, így nagyjából minden esetre fel leszel készülve!

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés