Barion Pixel

Tudatos vásárlói praktikák a spóroláshoz

2023.02.14.

A tudatos vásárlás fogalma napjainkban a fogyasztói jogok kellő ismeretén és azoknak a gyakorlatban történő alkalmazásán túl szorosan összefonódik a környezettudatossággal. A két dolog korunkban gyakorlatilag elválaszthatatlan egymástól. Egyre inkább kezd nyilvánvalóvá válni, hogy nem elég mindössze saját javunkat szem előtt tartani, hanem emellett tudatosítanunk kell azt is, hogy egy nagyobb egész részei vagyunk, amelyért úgyanúgy felelősséggel tartozunk, mint saját dolgainkért. Jó hír, hogy csupán néhány egyszerű változtatással sokat tehetünk környezetünkért, egészségünkért, amit nem mellesleg a pénztárcánk is garantáltan meg fog hálálni.

Külföldi helyett hazait

Napjainkban az üzletek polcain rengeteg import árut, zöldséget, gyümölcsöt találunk, amelyek távoli országokból érkeznek hazánkba. Ezek a termékek hosszú utat tesznek meg, míg az üzletekbe kerülnek, sokszor éretlenül szüretelik őket, emellett sajnos rengeteg kemikáliával kezelik őket. Ha tenni szeretnénk környezetünkért, egészségünkértválasszuk a hazai, illetve szezonális termékeket, amivel nem mellesleg jelentős összeget megtakaríthatunk. Sajnos nem tudunk minden esetben, minden terméktípust hazai forrásokból beszerezni. Ám a zöldségek, gyümölcsök, húsfélék és tejtermékek esetében igenis megtehetjük ezt, így éljünk a lehetőséggel, hiszen a szezonális és hazai termékek előnyben részesítése a tudatos vásárlás egyik alapköve.

A vásárlók dolgát megkönnyítve a hazai származású termékek ma már nem csupán a termelőktől és gazdáktól szerezhetőek be, hanem a népszerű hazai áruházakból is. Az ismert hazai kiskereskedelmi láncok kínálatában rengeteg szezonális zöldséget, gyümölcsöt találunk, amelyeknek származási helye megtekinthető az üzletben kitett árcédulán. A zöldségek és gyümölcsök esetében kiemelten érvényes az, hogy a hazai és szezonális termék nem csupán egészségesebb, környezetbarátabb, hanem egyben olcsóbb választás is. Szezonjuk idején ezek az élelmiszerek jelentős kedvezménnyel vásárolhatóak meg, amiről tájékozódhat a népszerű áruházak akciós újságaiból, köztük a Metro áruház akciós újságból vagy az aktuális Lidl akciós újságból. A húsfélék, tejtermékek esetében a származi adatokat szintén megtaláljuk a termék csomagolásán.

Mennyiség helyett minőség

A népszerű élelmiszerláncok minden héten rengeteg akciós ajánlattal szolgálnak, amelyeknek köszönhetően kedvezményes áron vásárolhatunk meg számos terméket. Tudatos vásárlóként mindenképpen hasznos tájékozódni a közelünkben megtalálható áruházak aktuális kedvezményeit illetően, s átlapozni a Lidl akciós újságát, a Tesco katalógust vagy éppen a Metro akciós újságot. 

Ezekkel az ajánlatokkal bátran éljünk, ám arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy ne essünk az élelmiszer halmozás hibájába. A Metro katalógusban vagy a Lidl akciós újságban meghirdetett akciós ajánlatokat látva, sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy szükségtelenül nagy mennyiséget vásárolnak bizonyos termékekből, csak azért, mert az adott héten olcsóbban szerezhetőek be a szokásos áruknál. Ezek a termékek azután sok esetben a kukában végzik. Így pedig végül a kedvezményes ár ellenére sem spórolunk, sőt a pazarlással a környezetet is csak terheljük. Így, amennyiben élelmiszerről van szó, fontos, hogy csak annyit vásároljunk az adott termékből, amennyit valóban el is fogyasztunk

Válasszuk a megbízható, minőségi forrásból származó termékeket, amelyeknek fogyasztásával szervezetünket is támogatjuk. Minden esetben ellenőrizzük a termékek összetételét, olvassuk el a címkét, s vásároljunkolyan élelmiszereket, amelyek a lehető legkevesebb összetevőből állnak.

Írjunk listát

Mielőtt bevásárolni indulunk, érdemes felmérni az otthoni készleteket, s a fogyóban lévő vagy elfogyott termékeket, élelmiszereket listára venni, a pontos mennyiségekkel együtt Ezzel rengeteg időt és pénzt megspórolhatunk hosszú távon. Az előző ponthoz kapcsolódva: ha pontosan tudjuk, hogy milyen termékeket kell beszereznünk, sokkal kisebb az esélye annak, hogy felesleges mennyiséget halmozunk fel valamilyen romlandó élelmiszerből. Emellett a bevásárlólista készítésével annak az esélyét is nagyban csökkenteni tudjuk, hogy olyan termékek landoljanak végül a kosarunkban, amelyekre valójában nincs szükségünk, csak épp az adott pillanatban valamiért megkívántuk őket. 

A heti bevásárláson sokat spórolhatunk, ha bevásárlólistánk összeállítása előtt tájékozódunk a közeli áruházak aktuális akciói felől, a Metro akciós újságaiból vagy éppen az aktuális  Lidl akciós újságokból. A nem romlandó, tartós élelmiszereket érdemes akkor beszerezni, amikor kedvezményes áron kaphatóak, ám csakúgy, mint a friss élelmiszereknél, itt is érdemes ügyelni a mennyiségre. 

Heti egy nagybevásárlás

A mennyiség problematikája nemcsak közvetlenül az élelmiszerekre vonatkozik, hanem a bevásárlás gyakoriságára is. Így “a kevesebb több” jelmondat a tudatos vásárlói magatartásban többértelművé válik. A bevásárlólistát minden esetben úgy célszerű összeállítani, hogy minden termék felkerüljön rá, amelyekre az adott héten szükség lesz, és a megvásárolt élelmiszer és egyéb háztartási termékek egy hétig kitartsanak. A legtöbb ember számára a heti egy nagy bevásárlás bőven elegendő. 

Tudatos vásárlóként fontos, hogy megértsük azt, hogy minél ritkábban járunk bevásárolni, annál kisebb az esélye a túlköltekezésnek, emellett heti, illetve havi szinten rengeteg időt megspórolhatunk. Másfelől minél ritkábban járunk vásárolni, annál kevesebb az utazás, illetve autózás, amivel egyben a környezetünket is kíméljük a pénztárcánk mellett. 

E néhány egyszerű és praktikus tipp alkalmazásával hosszú távon sokat spórolhatunk, ápolhatjuk egészségünket, s egyben környezetünket is megóvhatjuk.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés