Barion Pixel

Egyértelmű az összefüggés a kompetencia és a munkabér között

2020.01.30.

Kutatás eredménye

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói (MTA KRTK KTI) nemrég publikálták a Munkaerőpiaci Tükör 2018 kiadványukban legújabb kutatási eredményeiket.

A kiadvány több oktatással foglalkozó területet is érint, mi ezek közül a kompetenciamérés eredménye és a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedés összefüggéseit szeretnénk kiemelni.

A kompetenciamérések bevezetése megteremtette a lehetőséget, hogy ne csak az iskolai végzettség alapján tudják követni a fiatalok későbbi életét, hanem már a kompetenciamérés eredményeket is fel tudják használni, ami egy egységes mérési módszer.

A kutatás eredményeképpen jól látszik az összefüggés a kompetenciamérés eredmények és a későbbi kereseti lehetőségek között.

A munkahelyi helyzetekben jobban tudnak érvényesülni azok, akik a kompetenciaméréseken is jól teljesítenek, átlátják az összefüggéseket és felismerik a szövegbe illesztett szituációkat, megoldandó problémákat.

Kompetencia eredmények stagnálása

Bár a kompetencia mérés, már bő egy évtizede folyik abban érzékelhető javulás nem történt országos szinten. A legjobbiskola.hu portálon minden iskola kompetencia eredménye megtalálható a 2012-es évtől kezdődően, mely alapján össze is lehet hasonlítani az iskolákat.

Az iskolai eredményekről tájékozódhattok az iskolák saját oldalán, használva keresőnket. De a kompetenciamérés és érettségi eredmény alapján megtaláljátok a középiskolák és az általános iskolák rangsorait is.

Az országos kompetenciamérési eredmények 2012 óta nem mutatnak jelentős változást, eredményük stagnál, ezt mutatja be borítóképünk is, de ezt erősíti meg a PISA felmérés korábban publikált eredménye.

Grafikonunkon a kompetenciamérés eredményei láthatók országos pontszám alapján évenként és az egyes kompetenciamérési évfolyamokban.

Javulás azért van

Ha országos szinten nincs is elmozdulás, az iskolák szintjén vannak jelentős javulások, ahol évről-évre javítanak a teljesítményen. Ezek általában olyan iskolák, ahol nagyon rosszak voltak a kompetencia eredmények a korábbi időszakokban, de jelentős javulást értek el az utóbbi néhány évben. 

A feltörekvő iskolák összeállításunkkal az ő munkájukat szeretnénk kiemelni.

Részletes információk a kutatásról

Rövid összefoglaláshoz ajánljuk a HR Portál cikkét (5 perc olvasási idő).

A teljes kutatási publikáció az Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet honlapján érhető el.

Az oktatáshoz kapcsoló főbb témakörök a Munkaerőpiaci tükör 2018-as kiadásában:

Közelkép: Fiatalok az iskolában és a munkaerőpiacon

Fiatalok a munkapiacon és az iskolában – Változások 2002 és 2018 között

Szövegértési és matematikai kompetencia hatása a keresetre és foglalkoztatási esélyekre

A középfokú iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre

Jelentkezés és felvétel a középfokú oktatásba

A 2013. évi szakképzési reform hatása a tanulók kompetenciáira

A tankötelezettségi korhatár csökkentésének hatása a lemorzsolódásra

Mivel foglalkoznak azok a 17 évesek, akik nem járnak iskolába?

 

Még több hasznos információ

Friss és érdekes információkért kövessetek minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon!

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés