Barion Pixel

A végzős diákok számára stresszfaktor a pályaválasztás

2022.09.26.

Önismerettel és egyénre szabott megoldásokkal csökkenthető a pályaválasztási para

Nem fogom megunni egyszer a munkámat? Meg fogok belőle élni? Mi alapján válasszam ki, hogy mit csinálok középsuli után? Muszáj egyetemre mennem? Talán ezek azok a kérdések, amelyek soha nem változnak, ha egy fiatal a pályaválasztáson gondolkodik.

Túl sok lehetőség és irány, vagy épp ellenkezőleg információhiány, a szülők vagy a kortársak felől érkező elvárások, social media trendek: sok minden befolyásolhatja egy végzős diák gondolatait a pályaválasztással kapcsolatban. 

Az elvárások és információk sűrűjében nem biztos, hogy egyáltalán marad tér egy saját, önazonos döntésre, sőt, lehet hogy a középsulis diák nem is ismeri fel személyes preferenciáit. Erre nyújt megoldást a Konnekt Egyesület a mentorálás módszertanával immár nyolcadik éve.

Mindenkinek legyen egy mentora!

Sok diák inkább nem foglalkozik a pályaválasztás kérdésével mélyebben, mert már a rengeteg felmerülő kérdés is óriási stresszt okoz számukra. A mentoring abban is mankó, hogy strukturáltan közelíti meg a problémákat, másképp mondva segít a káoszból kiutat találni” - mondja Pap Henrik, a Konnekt Egyesület tanácsadója, hogy miért tartja a szervezet a mentorálást hatékony módszernek.

A program hat hónapja alatt a középsulisokhoz korban közel álló mentorok kísérik végig a diákokat a tudatos pályaválasztás fázisain, amelyek az önismeret, célkitűzés, kutatás, felfedezés és a döntéshozás. 

A Konnektes mentorok nem a szülők vagy a tanárok szerepét szeretnénk betölteni, hanem egy újabb szempontot tudnak bevinni a döntés előkészítésébe. A módszertanban kiemelt szerepet kapnak az egyéni készségek fejlesztése és a személyre szabott beszélgetések, amelyeknek alapja a bizalomra épülő kapcsolódás.

A mentor egy csendestárs: a háttérből támogat, nem mondja meg a tutit, de ha a mentorált elakad, akkor előrébb löki - foglalja össze röviden a Mentorprogram működését Pap Henrik.

Gyakorlat teszi a mentort?

A mentorok életkorukból adódóan nemrég ugyanazokon a helyzeteken mentek keresztül, mint a diákok, így első kézből ismerhetik, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják a mentoráltakat. Emellett friss szemmel látják, hogy milyen felsőoktatása, munkaerőpiaci környezet várja majd az érettségizőket. De ki lehet mentor a Konnekt programjában?

Aki empátiával tud hozzáállni a mentorált problémájához, abból lesz a legjobb mentor - foglalja össze röviden a Mentorprogram működését Pap Henrik.

A lelkesedés mellé a Konnekt 2015 óta csiszolt módszertanát és képzését nyújtja a lelkes fiataloknak, illetve szupervíziós beszélgetések is segítik a mentorokat a hatékony munkában. A mentorok saját tapasztalataikkal teszik igazán életszerűvé a folyamatot, de fontos kiemelni, hogy ők csak vezetik az úton a középsulisokat.

A pályaválasztásig vezető út és akadályai nem spórolhatóak meg, de tanulságokkal és tapasztalatokkal felvértezve könnyebben járható. A végén pedig az az egyetemi szak vagy másik választott irány várhatja a diákokat, amely hozzásegíti őket egy kiteljesedett élethez.

Diákok és mentorok jelentkezését is várja a Konnekt Mentorprogram

Ha húszas éveidben vagy harmincas éveid elején járó fiatal vagy és szeretnél mentor lenni, jelentkezz a linkre kattintva.

Ha pályaválasztás előtt diák vagy, jelentkezésedet ezen a linken adhatod le.

A Konnekt weboldala: https://www.knnkt.org/mentor_program/

Email:


 

A Konnekt Egyesület fiatalokat érintő társadalmi projektekkel segíti, hogy minél több diák találja meg azt az utat, amelyen kiteljesedhet. A szervezet 2015 óta működik, azóta 5000 fiatalt ért el a tudatos pályaválasztással és pályaváltással kapcsolatos programjaival.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés